Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, October 31, 2012

Susu dah merajuk

Sejak ummi outstation 1 hingga 8 Oktober (ikutkan plan asal sehingga 5hb sahaja) hari tu, susu ummi betul2 merajuk. Sampai hari ni 31hb, memang stok langsung takde. Malahan, lunch nanti ummi kena balik hantar susu ke nursery.

Perasaan? Oh sungguh stress dan sedih ok. Jadual perahan susu masa outstation tu memang tunggang langgang. Pagi perah, petang nanti baru ada masa untuk perah semula. Ya Allah, memang dugaan betul.

Sekali sesi perahan ummi cuma dapat 4oz lebih sedangkn dulu bole dapat sampai 12oz. Sungguh banyak bezanya. Kalau ikutkan stok yang terkumpul semenjak dalam pantang lagi, takde masalah sebenarnya. Tapi kejadian pintu peti ais tak tutup rapat betul2 buatkan ummi terduduk. Takde kata yang boleh membayangkan rasa hati masa tu.... Hikmah apa yang terkandung di sebalik semua ni tak ummi ketahui. Cuma, ummi mengharapkan semuanya berada dalam keadaan baik dan ummi tak patah semangat.

Isnin lepas ummi cuma tidur 4 jam lebih. Daripada 2 pagi sampai la 9 malam semalam ummi berjaga. Lepas tu 1.46pagi tadi terjaga semula sebab belum solat Isyak. Terus ummi buat power pumping dan iron baju. Tengah iron seluar abah Haseena jaga pulak, sudahnya sambil menyusukan ummi tertidur skali. Subuh tadi 6.15 baru tersedar. MasyaAllah... mujurlah power pumping tu lengkap 4 sesi.

Hasil pp? Huhuu... ummi hanya berjaya dapat 2oz lebih. Hmmm.... ummi nekad, ummi takkan patah semangat walaupun dalam sesi pp tu hanya angin yang keluar. Go go ummi... Haseena masih memerlukan susu yang banyak untuk membesar. Degilkah ummi? Rasanya tidak, hanya nekad yang ada dalam hati ni. Ikutkan saranan orang keliling yang kurang faham penyusuan ekslusif ni, dah tentu susu formula masuk dalam tubuh Haseena.

Oh semangat, teguhlah kamu berada di sisiku. Semoga ummi terus sihat untuk menyusukan Haseena. Terima kasih juga buat En. Hubby yang sangat baik dan memahami... (kerja rumah sekarang banyak tergalas di bahunya). saya dalam usaha memulihkan kesihatan dan ketahanan fizikal mental untuk menghadap semua ni. Teruslah menyokong saya tanpa jemu sayang...

No comments: