Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, September 5, 2012

Lebih daripada satu, bersediakah saya...

Seperti kebiasaan, kami suami isteri akan mendengar siaran Hot FM ketika dalam perjalanan ke pejabat. Petangnya kami lebih suka bertemankan LO di Suria FM. Jadi, kali ni saya ingin menyentuh topik yang hangat pagi tadi. 'Suami suka menjeling...' begitulah lebih kurang tajuknya...

Dalam banyak2 panggilan, saya sangat tertarik dengan satu panggilan daripada seorang wanita yang saya kira seorang yang berpendidikan dan positif. Katanya, semua wanita perlu menerima hakikat bahawa antara sifat2 lelaki/suami yang ada ialah suka menjeling pada orang lain. Melalui pengalamannya yang mempunyai suami seperti itu, dia berjaya menukar cabaran2 itu kepada bentuk positif. Di mana dia memilih untuk 'happy' dengan kehidupannya, malah perceraian bukanlah jalan penyelesaian terbaik. Baginya, anak2 memerlukan kehadiran seorang ayah bagi melengkapkan kehidupan bekeluarga. Sehingga ke satu peringkat, wanita tersebut meminta suaminya berkahwin dengan kekasih hati kerana tidak rela membiarkan suami menghuni neraka nanti.

Dan, saya sangatlah setuju dengan pendapatnya. Malah telah bertahun-tahun lamanya saya cuba berfikiran sepertinya sebagai persediaan di masa hadapan. Manalah tahu Allah mahu menguji.... Saya masih lagi menelaah ilmu2 berkaitan kekeluargaan termasuklah yang ini, cuma saya tak tahu bagaimanakah penerimaan saya andai diuji begini. Bagi saya, setiap wanita Muslim yang berkahwin ada potensi untuk dimadukan. Siapalah kita hambaNya yang mahu menolak segala kemungkinan yang bakal berlaku. Kita tidak dapat menelah takdir yang telah ditentukan. Saya tidak berani menolak hukum Allah yang telah termaktub di dalam kitab suci, Al Quran bahawa setiap lelaki Muslim dibolehkan berkahwin melebihi seorang isteri. Cumanya, pada pendapat fakir saya, seorang lelaki itu perlu mampu fizikal dan mental untuk berkahwin lagi. Kemampuan bukan sekadar dalam soal kewangan, malahan aspek jasmani dan rohani perlu kuat dan matang. Segala dosa dan pahala keluarga adalah tanggungjawab suami. Agak2 mampu menguruskan lebih daripada satu keluarga silakanlah. Tepuk dada tanyalah iman diri sendiri.

Mungkin ada yang akan berkata sangatlah berani saya mengatakan semua ini. Ya, kerana itu hakikat hidup. Realiti yang perlu diterima secara terbuka. Samaada redha atau tidak, suka atau duka... itu belum tentu lagi, kerana itu semua tidak pernah saya rasa. Ikutkan hati, saya tidak mahu menempuhnya. Tapi, saya perlu mempersiapkan diri terlebih dahulu. Saya sendiri tak tahu, saya kuat atau tidak. Sedangkan anak yang sakit pun saya sudah sedih, apalagi dugaan sebegini.... hati seorang isteri, siapa pun tidak dapat menduga. Sedangkan Saiyidina Aisyah r. a. pun mempunyai rasa cemburu, apatahlagi saya. Seorang wanita akhir zaman yang hanya berdoa dan berharap agar rumahtangganya kekal bahagia hingga ke akhir hayat....

Cuma, saya pernah berpesan kepada suami... Apa2 yang berlaku (tidak tertakluk kepada soal ini sahaja), saya mahu mendengar daripada mulutnya sendiri. Bukan daripada orang lain, kerana tentunya ia lebih merobekkan hati. Berbicaralah dengan cara yang terbaik supaya saya dapat mendengar, memahami dan menerima.

Sekian...

*sekadar pendapat yang sangat fakir, dan mengharap keredhaan Allah agar hati sentiasa redha jua...

No comments: