Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, February 7, 2017

My Annoying Brother


Filem lakonan Jo Jung-suk, Do Kyung-soo dan Park Shin-hye ini diterbitkan oleh CJ Entertainment pada tahun 2016.

Namun, baru tahun ini ummi berkesempatan tengok. Jujurnya, kedua-dua pelakon lelaki ini ummi tak kenal pun tapi bila dengar lagu rasa macam nak tengok pulak. Jadi, memang tak menyesal la tengok filem ni sebab memang best!

Ceritanya agak ringkas tapi penuh pengajaran dan emosi ummi benar-benar terusik selepas Doo-shik (abang) dapat tahu yang dia berada di peringkat akhir terminal cancer. Doo-yong (adik) merupakan seorang atlet Judo tetapi hilang penglihatan ketika beraksi dalam satu pertandingan di peringkat antarabangsa.

Pada mulanya, si abang ni ambil kesempatan atas kekurangan adiknya untuk mendapatkan pelepasan daripada tahanan penjara. Mereka berdua kehilangan ibu bapa sejak remaja dan hubungan mereka juga tidak rapat. Tambahan pula si adik ni memang tak dapat menerima keadaannya sekarang, dalam erti kata lain dia menganggap hidupnya telah berakhir sungguhpun jurulatihnya (Park Shin-hye) selalu memberi kata semangat.

Apabila hubungan kedua beradik ini semakin pulih, abangnya pula dapat tahu tentang penyakit yang dihidapinya. Masa ni la, dia paksa adiknya kembali berlatih judo dan masuk ke peringkat antarabangsa supaya adiknya dapat berdikari setelah kematiannya nanti. Doo-shik sempat membuat ubahsuai rumah untuk memudahkan pergerakan adiknya nanti sebelum dia masuk hospital. *Scene yang ni dah start beremosi...

Akhirnya si adik dapat tahu juga tentang penyakit abangnya tapi masa tu dia dalam pertandingan judo di Rio 2016. Berbekalkan semangat dan mahu menghadiahkan medal emas, Doo-yong berjaya mengalahkan lawannya. 

Ummi tak tahu sempat atau tak mereka berjumpa sebab scene yang last tu tunjuk Doo-yong dah ada kat rumah dan mampu menguruskan hidupnya sendiri sambil dibantu oleh seorang jiran berdekatan.

Pengajaran yang ummi dapat :

1. Bila kita kekurangan sesuatu/ditimpa musibah, itu bukanlah penghujung hidup sebenarnya. Kena kuat semangat dan sabar.
2. Orang sekeliling perlu memberi sokongan tak berbelah bahagi buat ahli keluarga/mereka yang  dalam kesusahan.
3. Gunakan sebaik mungkin ruang dan peluang yang kita ada buat masa ini kerana kita tidak tahu apa yang akan berlaku nanti.
4. Ikatan kekeluargaan janganlah diputuskan walau apa jua ujian yang datang.

No comments: