Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, November 7, 2013

Kita makin hilang hidup bermasyarakat

"Ishh... aku tak nak komen. Aku ada anak pompuan jugak."
"Entah la, biar je la diorang tu. Lebih baik aku jaga anak aku sendiri."
"Kau tak payah nak tegur-tegur anak aku, pandai la aku nak jaga anak sendiri."
"Ingat, awak pun ada anak jugak..."

Dialog-dialog seperti di atas tentunya seringkali kita dengar di sekeliling kita. Kadang-kadang ianya membuatkan kita berada di persimpangan kan.

Hari ini suasana hidup tidak sama seperti dulu-dulu. Sekarang, masing-masing dengan hal sendiri. Makin canggih teknologi, makin meningkat pula rasa ke'aku'an di dalam diri. Ummi bukannya siapa pun untuk mengulas perkara ni tapi hanya nak berkongsi sedikit pandangan yang tentunya sangat fakir. Jika ianya baik maka amalkan tetapi jika tidak, jadikan sempadan.

Sebentar tadi, Ummi terbaca di dalam Facebook mengenai pasangan kekasih remaja yang telah memasukkan video mengenai kasih sayang mereka. Remaja lelaki ni sedang mengambil SPM, manakala yang perempuan pula tidak Ummi ketahui. Berdasarkan link Facebook terbabit Ummi menjejak mereka, nyata ada beberapa keping gambar yang diupload tu sungguh tidak sepadan dengan usia remajanya. Tatkala sedang membaca status usia hubungan mereka, seorang daripada rakan Ummi mengatakan sesuatu yang maksudnya seperti dialog di atas. Lantas Ummi tersenyum sendiri dan mengatakan lebih kurang begini...

"Ya, kita masing-masing ada anak. Kita bukannya nak masuk campur urusan orang lain apelagi nak mengata. Cuma, bila kita tengok benda-benda macamni kita peringatkan diri sendiri jugak."
"Kita pun takut sebab kita ada anak tapi sampai bila kita nak sellfish, makin lama kita makin hilang tanggungjawab pada masyarakat dek sebab takut nak tegur, nanti terkena pada anak sendiri."

Pada Ummi, kejatuhan akhlak orang-orang zaman sekarang adalah disebabkan sikap kita sendiri. Masing-masing takut nak bersuara sebab nanti berbalik pada ahli keluarga sendiri. Sudahnya, kita langsung tak mempedulikan hal keliling hanya kerana taknak ahli keluarga jadi seperti apa yang kita tengok. Apakah terjamin jika kita tak cuba membantu atau menegur, ahli keluarga kita terselamat? Hakikatnya tidak, kerana pada perkiraan Ummi kalau hari ini kita tidak mengambil berat entah-entah esok lusa diusiknya juga ahli keluarga yang kita sayang.

Mengambil berat, mengambil peduli, menegur, membantu atau apa saja perbuatan yang seumpamanya bukanlah bermaksud untuk mencampuri urusan orang lain. Kita sayangkan mayarakat, jadi kitalah yang menjaganya daripada tercemar. Kalau masing-masing membisu, siapakah yang akan mengambil tanggungjawab menjaga keharmonian yang kita nikmati ini.

Sahabat-sahabat sekalian... bukanlah tujuan Ummi untuk mencari aib, mencampuri urusan atau memandai tetapi sedikit daripada pandangan ini adalah bertujuan untuk menjaga kebajikan bersama. Janganlah difikirkan dosa tanggung sendiri dan kubur masing-masing. Terfikirkah kita bahawa kalau kita tiada nanti kubur yang akan kita duduki itu memerlukan orang lain untuk menggalinya, malah kain kafan juga akan dibalut oleh orang lain. Jadi, janganlah kita hanya memikirkan tentang kepentingan diri sendiri.

Janganlah kita mengundang masalah kepada orang lain. Ingatlah, apa jua yang kita lakukan haruslah memberi manfaat kepada orang keliling, bukannya mendatangkan mudarat.

Ummi berdoa agar hidup kita lebih tenteram, terlindung daripada fitnah malah dijauhkan daripada segala perbuatan mungkar. Marilah kita menjaga keharmonian masyarakat ini tetapi tidaklah sehingga mencampuri urusan orang lain. Kita saling mengingati supaya dapat menjaga kebaikan sehingga bila-bila.

Maaf kalau pandangan yang fakir ini menyakiti hati mana-mana pihak.... 

No comments: