Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, April 8, 2009

Nawal dah pandai sebut...

Hari ini ummi nak list kan serba sedikit patah2 perkataan yg Nawal dh pandai cakapkan. Esok genaplah Nawal 22 bulan dan masih banyak yang perlu dia pelajari...

1. Cat
2. Bird
3. Dog (siap wat bunyi lagi...hehehe)
4. Kan (actually makan...)
5. Miii...(dengan sebutan yg panjang, tapi kadang2 pandai je sebut ummi)
6. Tiga (sebutan baku tau. Masih tak reti nak sebut satu, dua tapi trus sebut tiga!)
7. Bibi (bukan bibik yer tapi baby... hahaha. Rumah saya takde bibik pun setakat ni)
8. Chik (makcik, adik saya yang ke-6)
9. Nek (nenek)
10. Anik (ni perkataan yg paling sweet bagi saya, sebab maknanya ialah nenen...)
11. Abu (nama kucing kesayangan atok Perak Nawal. Kadang2 nampak kucing trus panggil abu)
12. Tah (Mashitah, nama adik saya yang bongsu. Ni gara2 dengar ktorang panggil la ni)
13. Car
14. Ama-ama (butterfly la...)
15. Ikan
16. Abah (suka sangat panggil abah walaupun ummi yg kadang2 dia nampak dulu... jeles gak ni)
17. Nak (kadang2 nanak... sekali dengar cam Nangnak plak. Hahaha)
18. Syusyu (susu)
19. Agi (lagi)
20. Wang (bukan duit tau tapi buang. Tu ayat klu ktorang ajar dia buang sampah)
21. Ayam
22. Syup (sup)
23. Okong (dukung, nak manja la konon...)
24. Awah (perkataan yg sebetulnya ialah Allah. Sejak kecik lagi ajar tapi sampai sekarang masih tak pandai nak angkat lidah ke langit lagi kut... tapi ok la tu kan. Alhamdulillah)

Antara ayat centanya sekarang ni...

1. Ape tu? (Sambil tuding jari kat benda yang dia tanya)
2. Aju uai aju... (maknanya ialah laju buai ku laju, alaaa lagu Bawang Putih Bawang Merah tu. Nada tu memang dah sama dah tapi words tu je la yang kureng lagi...)

Sebenarnya ada lagi yang dia boleh sebut tapi ummi plak yang lupa. Nanti bila dah teringat ummi update lagi yer....

2 comments:

nuhazcollections said...

eh ade lg la ummi lupe...toi toi toi (upin ipin versi nawal :D)

ummi said...

Ha'ah la... sekarang ni Nawal memang tengah syok abis tengok upin ipin. Sampai penah la merajuk ngan abah sebab dia nk tengok 'ton' (cartoon-merujuk kpd upin ipin) tapi abahnya nak tengok futsal. Dah masam muka kat abah... ngeh ngeh ngeh