Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, August 3, 2015

Cerita tepi laman
Bulan berapa Ummi bersihkan laman tepi dapur ni pun tak ingat dah. Lama sangat perap gambar kan.

Ada beberapa pokok yang ditanam kat sini, antaranya ialah limau purut, lengkuas, belimbing buluh, kari, pandan, serai makan dan serai wangi, ubi kayu, inai, ulam raja, betik dan durian belanda. Pernah juga menanam limau nipis, mengkudu dan manggis tapi akhirnya layu terkulai. Tanah tak berapa cantik dan subur sebab dah bercampur dengan batu. Silapnya kami juga sebab tak buang batu tu dulu. 

Sebelum ni masalah paling besar yang Ummi hadapi ialah siput babi yang sangat banyak. Boleh kata satu keturunan ada. Pagi-pagi kalau pergi laman tepi dapur ni memang akan jumpa binatang ni bersepah-sepah. Ubat siput dah ditabur tapi saki baki keturunannya masih ada. Yang paling sedih bilamana pokok bunga raya pun dipanjatnya juga. Akhirnya Ummi tebang juga pokok bunga raya tu sebab daunnya pun dah bermasalah. Tengok la dalam gambar tu, entah macammna siput tu boleh bergayut kat batang lalang walhal kalau ikut logik tentulah lalang tu tumbang sebab badannya lagi berat. Kat hujung daun pandan pun boleh dipanjatnya. 

Kalau tepi ruang tengah tu ada la pokok mangga, jambu, kelapa pandan, delima dan pokok-pokok bunga. Alhamdulillah pokok-pokok ni hidup tapi yang sangat bermasalah ialah pokok jambu. Ulat tak berhenti makan daunnya. Lambat je sembur racun, berlubanglah daun-daun tu. Berapa tahun dah tanam tapi pokoknya tetap rendah sebab asyik kena pangkas bilamana Ummi runsing tengok daunnya yang tak cantik tu. Ini dah kali kedua kami cuba tanam pokok jambu air. Sesekali rasa nak korek dan buang je, tanam pokok lain yang senang bela.

Kalau dalam pasu Ummi tanam pokok asam batu merah, kunyit, kaktus, kesum, adenium dan beberapa pokok bunga yang Ummi tak tahu namanya. Semalam (Ahad, 2 Ogos 2015) Ummi agak terkejut juga sebab dalam polibeg hitam ada tumbuh sepokok lagi. Rasanya pokok kurma sebab 2, 3 bulan sebelum ni memang Ummi ada tanam beberapa biji kurma kat situ dengan harapan kalau ada rezeki ianya akan tumbuh. Lepas ni kena rajin cari maklumat tentang pokok kurma pula. Gambar akan di upload kemudian ye. 

Nampak cam banyak je ditanam kan, tapi bila tengok masih banyak ruang tanah yang boleh digunakan. 2 bulan lepas Ummi cuba tanam sayur kailan tapi tak menjadi. Kena cuba lagi nampaknya. Pokok labu yang subur dulu pun dah mati. Memang tak sempat nak merasa pucuknya apatah lagi buah labu. Hihihi..

Ok, nanti Ummi sambung lagi pasal tanaman ye. #tamanlaman #hiasanlaman

No comments: